Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Nyheter

Alla nyheter

Här finns alla nyheter som publicerats på sajten. De senaste nyheterna är högst upp och äldre längre ner.

blogg.dileno.com är live!
16 dec 2008
Jag har börjat blogga. Du hittar bloggen på blogg.dileno.com!

Tips: lägg till RSS-feeden för bloggen för att hålla dig uppdaterad.

Moderskeppet.se för dig som är intresserad av bildbehandling
5 jan 2007
Om du letar efter en bra webbplats på svenska om bildbehandling så kan du sluta leta nu.

Mattias Karlsson publicerar nämligen på sin webbplats Moderskeppet.se innehåll relaterat till bildbehandling och Photoshop, detta på ett helt förträffligt sätt! Där finns en hel Photoshop-sektion, en blogg och inte minst ett videoarkiv! Mattias fyller dessutom på med innehåll regelbundet och webbplatsen är verkligen ett guldkorn. Rekommenderas varmt!

Besök Mattias webbplats: Moderskeppet.se.
Hur jag blev rik
10 sep 2006
För ett tag sedan seglade en blogg upp på nätet med titeln "Hur jag blev rik". På bloggen publicerar skaparen Jakob tankar om hur han ska kunna bli rik, eller ekonomiskt oberoende.

Mycket bra läsning om politik, arbetsmarknad och ekonomi.

Besök Jakobs blogg här: Hur jag blev rik.
Impossible is nothing
1 aug 2006
Mattias Järnhäll, som jag tidigare intervjuat, har nyligen skaffat en blogg. Där delger han sina tankar om både det ena och det andra, t.ex. sitt företags affärsidé och hur man lyckas med sin webbplats. Läsvärt!

Besök bloggen här: Impossible is nothing.
Veerle Pieters intervjuad av Digital Web Magazine
25 jul 2006
En av mina favoriter på webben är Veerle's blog. Nu har skaparen av bloggen, Veerle Pieters, blivit intervjuad av Digital Web Magazine. Läsvärt om design, företaget Duoh! och annat gott.

Läs intervjun här: Veerle Pieters interview.
Så bygger du en framgångsrik webbplats
11 jul 2006
Peter Dahlgren på Backend Media har skrivit en bra artikel om hur man bygger en framgångsrik webbplats.

Så ett frö hos dina vänner, släpp webbplatsen i ett tidigt utvecklingsskede, erbjud något unikt och var inte rädd för att misslyckas är några av Peters ledrubriker i artikeln. Väl värd att läsa.

Läs artikeln: Så bygger du en framgångsrik webbplats
Fotbolls-VM 2006
16 jun 2006
I tider som dessa kan man inte låta bli att länka till den officiella sajten för fotbolls-VM: Fifaworldcup.com.

Otroligt mycket innehåll och uppdateras ständigt med nytt material. Favoriten är nog videohöjdpunkter från matcherna samt Man of the match-sidan.

Heja Sverige! (Och heja England!)
Länktips: eyesx.com
19 maj 2006
För nästan exakt ett år sedan gjorde Mattias (på nuvarande eyesx.com) en ikon till denna sajt (den ikon du troligtvis ser i adressfältet i din webbläsare). Sedan ett tag tillbaka ligger Mattias blogg/ uppe och jag diggar den. Snyggt, personligt och alltid något nytt. Väl värt flera besök!

Länk: eyesx.com
Handikappad lämnades av färdtjänst i köpcentrumet
18 jan 2006
Stockholm City skriver idag om min syster, som blev lämnad av färdtjänst i ett köpcentrum trots att ingen var där och tog emot henne.

Läs artikeln: Handikappad lämnades av färdtjänst i köpcentrumet
God jul och gott nytt år!
24 dec 2005
Jag önskar alla en god jul och ett gott nytt år. På återseende!
Donera en dollar till forskning för AIDS/HIV
1 dec 2005
Three clicks donates a dollar to AIDS/HIV research.
Firefox 1.5 är ute!
30 nov 2005
Marknadens bästa webbläsare (enligt mig), Mozilla Firefox, har kommit i en ny version. Förutom ett gäng säkerhetsförbättringar så är webbläsaren aningen snabbare och stabilare. Rekommenderas varmt! Ladda ner Firefox.
ASP.NET 2.0 och webbstandarder
20 nov 2005
I och med ASP.NET 2.0 har Microsoft tagit ett steg i rätt riktning vad gäller webbutveckling med webbstandarder. På MSDN har nu ett dokument publicerats som avhandlar detta ämne. Läs här: Building ASP.NET 2.0 Web Sites Using Web Standards.

Förresten, Microsoft har gått och blivit mycket generösa på sistone - du kan registrera Visual Studio Express och använda programmet gratis i ett år! Ta en titt här: Visual Studio Express.
Google Analytics har problem
18 nov 2005
Det verkar som att Google Analytics inte riktigt orkar med anstormningen som har skett de senaste dagarna. Robert Nyman sammanfattar problemen med Google Analytics här: Google Analytics - A first impression.
Google Analytics håller reda på din sajt
16 nov 2005
För dig som vill ha koll på vad som händer på din sajt så har Google nyligen lanserat en tjänst - Google Analytics. Kan vara värd att ta en närmre titt på.
An Open Letter to WaSP
4 okt 2005
Robert Nyman och Vlad Alexander föreslår i ett öppet brev till WaSP att de ska sätta ihop riktlinjer för hur man bör implementera dagens webbstandarder, så att det blir lättare för utvecklare att börja följa standarder som det är tänkt.

Läs här: An Open Letter to WaSP.
Opera blir gratis!
20 sep 2005
Den norska webbläsaren Opera (som är vida bättre än t.ex. Microsofts Internet Explorer) har nu blivit helt gratis. Utan annonser, med en massa nyttiga funktioner. Rekommenderas. Ladda ner Opera.
The "Work Blind" curtain
20 sep 2005
Snubblade precis över denna länk: The "Work Blind" curtain. Snacka om originell och cool idé. (Via Particletree.)
A List Apart 4.0
23 aug 2005
A List Apart har kommit ut i en ny och uppfräschad version. Numera kan man även köpa t-shirtar. Coolt.

Läs mer: A List Apart Redesign.
Fyra tv-serier som rekommenderas
9 aug 2005
I början på denna sommar var det flera vänner som rekommenderade mig tv-serien LOST. Jag var ju tvungen att kolla upp vad det var för serie - och fastnade rejält. LOST är en otroligt bra tv-serie. (Sänds på tv4 på onsdagar, säsong 1 fortsätter strax.)

När jag hade sett klart första säsongen av LOST hade jag fått mersmak för bra tv-serier. Då var det dags för nästa serie - The 4400. En ganska så otrolig tv-serie som är väl värd att följas. (Sänds på tv3 på söndagar.)

I början på förra veckan tänkte jag att 24 var värt att ta en närmre titt på. Och om det var. 24 avsnitt och en vecka senare så har jag sett klart den första säsongen av 24. Rekommenderas varmt. (Sänds på tv4.)

Nästa tv-serie jag ska ta mig an (efter att ha sett första avsnittet) är Veronica Mars. Serien börjar sändas på torsdagar i SVT2 efter nyår.

Det var fyra tips på tv-serier som är väl värda att ses. En liten avstickare från de "vanliga" uppdateringarna på sajten alltså.
Att bygga tillgängliga webbsajter
31 jul 2005
Joe Clark har skrivit boken Building accessible websites där han tar upp det stora ämnet tillgänglighet och hur man bygger tillgängliga webbsajter. Boken finns att läsa online (otroligt generöst, det tackar vi för) och rekommenderas starkt.

Läs onlineversionen av boken här: Buildning accessible websites serialization.
IE 7 beta 1 är ute!
28 jul 2005
Robert Nyman på Robert's talk skriver om releasen av IE 7 beta 1 och vad den bär (och inte bär) med sig. Intressant läsning!

Läs här: IE 7 beta 1 - a first glance.
Intervju med Lena Bäckstedt, kaxigt.com
18 jul 2005
Lena ligger bakom sajten kaxigt.com, där bland annat ett upprop för webbstandarder finns. Dock är det inte det som fängslar mig längre - Lenas intresse för religion och att hon mediterar är otroligt intressant..! Läs, begrunda och ta åt dig!

Läs intervjun här: Intervju med Lena Bäckstedt, kaxigt.com
Snubblade precis över opinionated
15 jul 2005
Jag snubblade för några timmar sedan in på opinionated, en sajt där en tjej som heter Sara skriver om det mesta mellan himmel och jord. Väl värd en plats i favoriterna!
Fuck it, ytterliggare terror
7 jul 2005
Först 11 september, sedan Madrid och nu London. Helt sjukt. :(
Tar det aldrig slut?

Läs mer på DN.se: Bombvåg i London tog 37 människors liv.
Intervju med Robert Nyman, robertnyman.com
7 jul 2005
Säg "Robert's talk" och du får många webbutvecklare att skina upp. Robert's talk är nämligen Robert Nymans blogg, där han på ett intressant och fängslande sätt skriver om det som är aktuellt i dagens webbutveckling. Bredvid själva webbutvecklingsbloggen har Robert även två resesajter (än så länge) där han skriver om sina resor och visar foton från dem. Jag passade på att intervjua Robert och här är resultatet. Håll till godo!

Läs intervjun här: intervju med Robert Nyman
Struligt Internet
6 jul 2005
Min Internetuppkoppling har strulat ganska duktigt sedan början på förra veckan. Dock börjar jag få ordning på detta nu (tror jag) vilket bör resultera i en lite högre aktivitet från min sida på sajten. Förvänta dig dock inte för mycket när vädret är som det har varit de senaste dagarna - vänner i sommar och sol går före allt just nu! Ta vara på sommaren!
Nya foton
27 jun 2005
Under midsommarhelgen passade jag på att ta några foton på mitt landställe med omnejd. Några av fotona har jag lagt upp under naturbilderna i fotogalleriet. Håll till godo..
Nya foton och midsommarafton
24 jun 2005
Jag bjuder på två nya foton, alldeles färska. Soluppgång x 2 på midsommaraftonsmorgonen, bland Stockholmsfotona. Kika in här: Stockholmsfoton.

För övrigt önskar jag alla en trevlig midsommar med härligt väder (det bådar gott så som vädret ser ut just nu), god mat och goda vänner.
Skapa en RSS-feed för din webbplats
21 jun 2005
RSS är ett format som på senare tiden blommat upp rejält. Tack vare RSS finns möjligheten att låta användare prenumerera på innehåll på en webbplats. Jag visar hur du med hjälp av ASP.NET kan skapa en RSS-feed som dina besökare kan använda för att få reda på när du har uppdaterat din webbplats.

Läs artikeln här: Skapa en RSS-feed för din webbplats.
Nya foton och L2Blog
20 jun 2005
Jag tänkte att det var dags att uppdatera fotogalleriet lite, speciellt eftersom jag har fått önskemål om det från några håll. Idag blev det lite fler Stockholmsfoton. Kolla in fotona här: Stockholmsfoton.

Jag snubblade förresten över Leons stilrena blogg när jag kollade in statistiken för min sajt. Besök bloggen här: L2Blog.
RSS-flöde för Dileno.com
17 jun 2005
Nu finns möjligheten att prenumerera på Dileno.coms nyheter via ett RSS-flöde. RSS-flödet hittar du längst ner på denna sida, eller här: RSS-feed för syndikering.

Har du inte börjat prenumerera på RSS-filer än så kanske det är dags att börja göra det nu. Ladda ner RSS Owl och sätt igång - du slipper surfa till sajter för att kolla varje gång de uppdateras - du blir i stället påmind om uppdateringar via programmet! Otroligt smidigt.
Optimera din hemsida för sökmotorer med sökmotoroptimering
16 jun 2005
93 % av alla som använder Internet hittar information via en sökmotor. 57 % av Internetanvändarna söker efter information dagligen och 75 % av dem som söker går aldrig vidare till sidan två i sökresultaten. Källa: Search engine facts. Med dessa fakta i bagaget kan man förstå att sökmotoroptimering, eller SEO som det förkortas (Search Engine Optimization), är ett ämne som berör många. Att hamna på förstasidan i sökresultaten kan vara nyckeln till framgång. I denna artikel förklarar jag vad som behövs för att optimera din sajt för sökmotorer och hur man hamnar högre upp i sökresultaten.

Läs artikeln här: Optimera din hemsida för sökmotorer med sökmotoroptimering
Att använda bilder som rubriker
14 jun 2005
Man har ofta hört att man inte bör använda bilder som rubriker, inte helt sällan i samband med att det är dåligt för placeringen av ens sajt hos sökmotorer. Så kallad Image Replacement, där man använder text tillsammans med bild som rubrik, är numera standard när man ska ha en tillgänglig sida. Det finns några intressanta metoder för detta – några metoder som knappt påverkar sökmotorerna jämfört med om man enbart använt text i sina rubriker.

Läs artikeln här: Att använda bilder som rubriker
Paging i ASP.NET med PagedDataSource
12 jun 2005
Med ASP.NET kom möjligheten att enkelt använda sig av paging om man valde att presentera data via en DataGrid. Dock är DataGrid ett tungt objekt som inte direkt är prestandavänligt, och vill man bara använda sig av dess pagingegenskaper så finns det faktiskt alternativ – med hjälp av PagedDataSource-klassen kan du i .NET skriva en egen pagingfunktion utan att använda dig av en DataGrid. Jag visar hur.

Läs artikeln här: Paging i ASP.NET med PagedDataSource
Strulande D-linkrouter
11 jun 2005
Sedan ett par dagar tillbaka har jag haft strul med min D-linkrouter, en DI-624+ som används för trådlöst Internet. Nu har jag dock fått den på fötter igen plus att saker och ting på datorn helt plötsligt inte segar på grund av D-links halvt inkompetenta programvara (enligt mig).

Hur som helst så innebär detta att jag fått ny inspiration igen vilket kommer resultera i fler uppdateringar på sajten! Till nästa gång - ha en trevlig helg!
Nytt på divalicious.org!
7 jun 2005
Lotta Jonsson på divalicious.org har en ny design på sin sajt! Dessutom har hon lagt upp ett galleri där hon visar lite vad hon gjort genom åren.. Lottas sajt rekommenderas varmt - ta dig en titt nu!

Länk till Lottas sajt: divalicious.org
Nya foton och artikeltips
7 jun 2005
Ett gäng nya foton finns nu under kategorierna Paris och Stockholm.

Om du vill att jag ska skriva en specifik artikel om något så är jag öppen för förslag! Min e-postadress är dileno@gmail.com, så om du vill läsa om något speciellt här - skicka in ett förslag eller två!
Foton från Paris
6 jun 2005
En helt ny kategori i fotogalleriet har blivit till - foton från Paris! Som kanske är bekant var jag nyss i Paris, kom hem för knappt en vecka sen - och nu är några foton uppe! Kika in fotona här: Foton från Paris.

Förresten så har ett domänbyte skett i det tysta. Den enda domän som gäller nu är dileno.com och alltså ej längre dileno.hel.nu..
froken.se och tillbaka från Paris
1 jun 2005
En god vän är ute med sin nya sajt nu! froken.se är adressen. Kika in, det är en superb personlig sajt..

Av denna nyhet att döma är jag nu hemma efter en smått underbar vecka i Paris. Uppdatering i fotogalleriet är att vänta..
Alla vägar leder till Paris
25 maj 2005
Liksom alla vägar leder till Rom för Robert Nyman så leder alla vägar till Paris för mig. Med detta vill jag mena att jag för en veckas tid kommer att vara bortrest. Förhoppningsvis kommer detta resultera i ett gäng nya foton i fotogalleriet. Tills vidare - au revoir!
Intervju med Tor Lindqvist på Tor.nu
23 maj 2005
Tor är mannen med ett idogt intresse för smurfar och ett geni vad gäller fotografering. Han bor tillsammans med sin familj i Göteborg och driver den egna sajten Tor.nu. Till vardags jobbar han som webbutvecklare på Sigma Information Design.

Intervjun hittar du här: intervju med Tor Lindqvist.
Dileno har fått en ikon!
23 maj 2005
Jag skulle vilja passa på att framföra ett tack till Mattias Tengblad på eyesx som var vänlig nog att göra en ikon till Dileno.

Mattias är på G med sin personliga sajt som kommer om några veckor. Se till att kolla in den så småningom..!
Förbättrade utskrifter på Dileno
22 maj 2005
Jag har trixat lite med hur utskrifterna man gör från sajten blir. Nu har jag en separat stilmall som styr hur utskrifterna ser ut och ser till att inget överflödigt kommer med i utskriften.

Tekniken jag nyttjar har jag skrivit om här: Stilmallar och media-attributet.
Nya foton
18 maj 2005
Jag har uppdaterat fotogalleriet lite.. Nya foton under kategorierna lumpen och blandat. Under blandat laddade jag upp några bilder från QuarneVALen som hölls i Stockholm i lördags, där KTH-studenter gick staden runt och visade upp sig.

Kolla in fotogalleriet för mer foton.
Läsa och skriva XML i .NET
18 maj 2005
XML är ett format som fungerar över ett flertal plattformar. Det är otroligt smidigt att i exempelvis Windows kunna skapa XML-filer som kan läsas i Mac OS X. I .NET-ramverket finns det ett gäng olika XML-objekt inbyggda som gör det enklare än tidigare att läsa och skriva XML-filer. Jag visar dig hur du kan implementera objekten XmlDocument och XmlTextWriter på ett enkelt sätt.


Läs artikeln här: Läsa och skriva XML i .NET.
Intervju med Rikard Ståhl
15 maj 2005
Rikard är en av dem som ligger bakom Sveriges största forum, webForum. Han driver den egna sajten fridlyst.nu där han samlar på ord som borde fridlysas. Rikard reser mycket i jobbet, men bor för närvarande i Norrköping.

Läs intervjun med Rikard här: intervju med Rikard Ståhl.
Intervju med Lotta Jonsson på divah.se
12 maj 2005
Lotta är tjejen som driver en av Sveriges största webbringar med sajter av svenska tjejer. Hon har en otroligt fin sajt där hon själv bloggar och visar upp massa alster. Jag passade på att intervjua Lotta på hennes födelsedag.. Passar även på att gratulera henne - grattis Lotta!

Intervjun kan läsas här: intervju med Lotta Jonsson.
Uppdaterat i portfolion
12 maj 2005
Jag har gjort en ny design åt Önnereds handbollsklubb P95 från Göteborg. Sajten kan du surfa till här: Önnereds handbollsklubb P95

Läs mer i portfolion.
Bättre skärpa i suddiga foton med Photoshop CS
10 maj 2005
Bland det jobbigaste när man fotar är att komma hem och se att ett foto som annars skulle vara jättebra är oskarpt. Jag har sedan jag skaffade min första digitalkamera letat efter bra sätt att korrigera oskarpa foton på och använder nu två metoder som fungerar förvånansvärt bra.

Läs artikeln här: Bättre skärpa i suddiga foton med Photoshop CS
Nya foton och nyfiken på vad ni tycker om sajten
8 maj 2005
Jag har lagt upp nya foton i fotogalleriet. Fem nya naturbilder och tre nya bilder i blandat. Alla bilder är tagna denna vecka så det är färska bilder.

Jag är även nyfiken på vad ni tycker om sajten.. Skriv gärna några rader till dileno@gmail.com och tala om vad du tycker - så att jag kan förbättra sajten. Tack på förhand!
Intervju med Robert Rydén
4 maj 2005
Robert Rydén är långdistanslöparen från Östersund som satsar stenhårt på sin idrott - han är med i löparklubben Trångsvikens IF och springer tävlingar runt om i Sverige och Europa. Han har lite otippat en förkärlek till det mesta som har med Italien att göra. Jag träffade Robert i centrala Stockholm och passade på att intervjua honom om löpningen, intressen och framtiden.

Läs intervjun här: intervju med Robert Rydén.
Ny CSS-artikel, omnämnd
3 maj 2005
När jag utvecklade en webbplats för några veckor sedan så fick jag problem med att stilen på mina länkar inte fungerade som jag ville. Jag tyckte att jag hade gjort allt rätt, men så var ej fallet. Här kommer ett tips som kan spara dig tid när du vill formatera stilen på dina länkar.

Läs artikeln här: Formatera stilen på länkar och LoVe/HAte

Jag har förresten blivit omnämndxhtml.se. Tack Åke Järvklo för det!
Välkommen till en nygammal sajt på Internet!
2 maj 2005
Idag är dagen då en nygammal sajt ser Internet - då dileno.com blir en realitet på Internet. Ja - nygammal. Redan 2001 fanns nämligen en sajt uppe under namnet dileno. Ända tills maj 2004 fanns sajten i ett flertal olika skepnader. Och idag är det alltså nylansering!

Sedan senast är inget sig likt. Inget av det gamla finns kvar. Allt är nytt. Men bara för att allt är nytt betyder inte det att här är tomt - redan nu finns det foton i fotogalleriet, intervjuer, artiklar och lite om mig själv - och jag ämnar bara fylla på.

Du kan alltid passa på att skriva till mig vad du tycker om sajten. Kika in under kontakt i menyn och skicka iväg ett mej!

Surfa lugnt,
mvh Martin Söderlund