Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Lena Bäckstedt, kaxigt.com

en intervju av Martin S., publicerad den 18 juli 2005
Lena ligger bakom sajten kaxigt.com, där bland annat ett upprop för webbstandarder finns. Dock är det inte det som fängslar mig längre - Lenas intresse för religion och att hon mediterar är otroligt intressant..! Läs, begrunda och ta åt dig!

Hej Lena! Hur är det i sommarvädret?


Jo tack, det är bra. Lite svettigt dock eftersom jag läser en kurs i tillämpad etik.

Läste nyss att din sajt genomgår förändringar under sommaren.. Har du något stort på G?


Planerna är många men jag tar en sak i taget. Först och främst skriver jag om hela sajten till ASP. Sedan kommer jag att lägga tyngdpunkten på så kallad "how to learning" - det vill säga en steg för steg-guide för nybörjare inom webbutveckling. Eftersom jag tycker om XHTML så kommer det bli flera länkar om detta i framtiden. Spjutspetskompetensen lämnar jag däremot till proffsen så det kommer mer att bli en form av "skola" för dem som vill lära sig språket från grunderna.
Jag tycker att det är viktigt att veta varför, eller hur, man kodar på ett specifikt sätt.

Vad har du för planer gällande resten av sommaren?


När jag är klar med min uppsats i etik om ca två veckor så ska jag ta ledigt och bara lata mig. Det känns välbehövligt eftersom jag har läst konstant sedan 23 augusti förra hösten. Jag kom nyss hem från en resa till London..

Jag läste även att du mediterar varje dag. Får man fråga varför du mediterar och vilken meditationsteknik du använder dig av? (Zen, Yoga..?)


Jag använder mig av två tekniker. Den ena är en form av visualiseringsteknik där man i tanken sätter upp mål man vill uppnå. Den andra är mest för att rensa skallen och kroppen från sådant som jag inte vill - eller längre har - någon nytta av. Jag tycker att du ska prova på det för det är jätteskönt och så mår man förbaskat bra av det! :)

Hur fick du upp ögonen för meditation?


Meditation är något jag alltid har utövat. Men då jag läser till religionsvetare så kommer jag ofta i kontakt med olika religioners sätt att meditera och alla sätt är påfallande lika varandra. Men att meditera behöver inte vara knutet till någon religiös akt utan mer att klara av att kunna gå ned i varv och låta hjärnan sortera bort det som är oviktigt, samtidigt som den också undermedvetet bearbetar frågor man vill ha svar på.

Tror du att meditation kan vara ett steg i ledet till att finna ett lugn i sin tillvaro? Kan meditation förebygga stress, till exempel? Borde fler meditera?


Jag vet att meditation främjar hälsan i både kropp och själ. Med det följer också ett lugn. Det förebygger stress, framför allt den negativa inre stressen vi lägger på oss och alla måsten vi tycker vi borde göra. Det finns en undersökning jag läste om för ett tag sedan, där stod det att de som mediterar har ett större blodgenomflöde i hjärnan. Att detta påverkar oss positivt förstår vi nog. Likaså stabiliserar det blodtrycket varför hjärtsjukdomar som är stressrelaterade minskar. När det handlar om meditation med visualisering är den överlägsen!
Låt oss säga att du ska prata inför en publik - vilket är det värsta du vet och därför är oerhört nervös - då lägger du dig och mediterar ca tre veckor innan. Ser dig själv gå fram till podiet, lugn och trygg, ser dig luta dig fram mot dina papper och dra efter andan. Så börjar du att prata..
Visualierar man detta tillräckligt ofta så kommer denna händelse att gå per automatik eftersom du är bekant med situationen när det väl är dags. Du har liksom redan gjort det och då brukar nervositeten inte alls vara lika stor.

Du har ju skrivit en uppsats under våren.. Vad avhandlade du i den och vilket ämne rörde det sig om? Hur gick det med uppsatsen?


Ja, jag har skrivit en kandidatuppsats i religionshistoria. Närmare bestämt i egyptologi. I den arbetade jag fram en tes gällande Akhenaten och Nefertitis androgyna aspekt kopplade till gudarna och kunga- respektive drottningämbetet sett utifrån ett genusperspektiv. Det gick väldigt bra och den finns att läsa i publikationsbasen på universitetet.

Du verkar vara inne en hel del på detta med validitet och webbstandarder… Hur kom du på att du skulle skapa en uppropslista för webbplatser som byggs med webbstandarder och validerar?


En gång i tiden läste jag programmering och tyckte att det var trevligt. Sedan gick det ett bra tag innan intresset återigen kom upp. XHTML var inget man direkt pratade om, bara nämnde i förbifarten eftersom det var så länge sedan (snart tio år sedan) och det låg i sin "vagga" då kan man säga. Att jag fastnade för just XHTML och webbstandarder beror på flera orsaker. Personligen vill jag ha en hemsida som de flesta kan besöka utan att den ser ut som skrutt i vissa webbläsare. Sedan är det ju ofta så att ju mer man lär sig saker, desto mer avancerat vill man lära sig. Inte för att XHTML behöver vara så förskräckligt avancerat, men jag anser att det är ett steg i rätt riktning för att alla på www ska kunna mötas under samma premisser - nämligen genom ett enhetligt programspråk. Sedan är det ju så logiskt.

Hur jag kom på detta upprop?
Jo - när jag skaffade Firefox så uppenbarade det sig en helt ny värld av "ofullständiga" hemsidor. Många av dessa hade jag tidigare besökt med IE och då såg de skapliga ut - men nu... jag blev oerhört förvånad över HUR mycket en ofullständig kodning kunde förstöra en sida. Det var skrämmande – framför allt när det finns så många ambitiösa och duktiga människor som har viktigt innehåll på sina hemsidor och att dessa hemsidor inte är tillgängliga för alla. Jag pratade lite med andra som pysslade med XHTML om detta och då föddes idén. Varför skulle inte vi i Sverige likt i till exempel USA också kunna gå samman för en gemensam webbstandard?

Jag ansåg detta också var viktigt med tanke på teknikens frammarsch. Idag finns det långt fler webbläsare än vad det fanns för fem år sedan. Tekniken går också framåt med tanke på att man kan surfa från en mobiltelefon. Eftersom det finns fler webbläsare att välja på är det också viktigt att tillgodose tillgängligheten för dessa. Fler och fler överger IE för de mer "rena" webbläsarna, kanske tack vare dessa webbläsares möjligheter att kunna tolka koder på "rätt" sätt. Med en webbstandard kan man därför bemöta www med ett lugn - oavsett om man använder IE eller någon annan webbläsare.

Dina bästa tips till den som är ny vad gäller att bygga hemsidor?


Först och främst - lär dig att förstå vad (X)HTML innebär och hur det fungerar ute på nätet. Sluta att bara klippa och klistra och förlita dig på olika verktyg som skapar sidor med ett musklick. Inte helt sällan ställer detta till problem för att man inte förstår vad som har hänt om något blir fel. Använd dessa redigerare som ett hjälpmedel, men lär dig att knacka kod för hand så får du nästan aldrig några problem med eventuella felsökningar och är därför inte heller beroende av andras hjälp om något kör ihop sig.

Sedan - less is more! En enkel och stilren sida vinner i längden. Är sedan innehållet på en hemsida intressant har man fått till en 10-poängare. Försök att hitta en egen stil, det är lätt att snegla på "grannen". Man ska minnas att de sidor som vågar "sticka" ut blir ihågkomna, till skillnad från dem som ser likadana ut.

Hur kom du på att du ville ha just domänen kaxigt.com?


Jaaa... jag har hetat något annat innan men just då kände jag mig väldigt kaxig (skrattar) fast på ett positivt vis. Sedan är det ett tufft namn tycker jag - även om det kan sticka i ögonen på en del.

Vad är det mest intressanta du har läst inom religion?


Det mest intressanta är religionshistorian därför att det handlar inte så mycket om en specifik religion utan mer om vad som kännetecknar en religion och hur denna interagerar med oss människor. Vad särskiljer till exempel en religion från ett fotbollsförening? Mycket säger nog de flesta. Men om man granskar essensen och de fenomen man upplever i dessa båda exempel, samt hur man uttrycker dessa fenomen, så kan jag avslöja att det bara skiljer sig på två punkter. Sådant är intressant.

Har du alltid varit intresserad av religion? Vad är det som är mest intressant och hur fick du upp intresset för religioner med allt vad det innebär?


Religion som fenomen har alltid intresserat mig - själva utövandet av religonen har jag däremot inte varit så intresserad av. Jag finner det intressant att lära mig hur religionen påverkat människan i alla tider, långt innan vi skapade begreppet religion.

Vad var det bästa med tonårstiden?


Oj - det var så länge sedan. Jo, att man var så bekymmersfri och tog dagen som den kom.

Vilken specifik händelse kommer du ihåg och gillar bäst från ditt liv hittils?


När mina barn föddes!

Om du skulle rekommendera en film till vem som helst - vilken film skulle det vara och varför?


Broarna i Madison County, därför att den berättar om hur viktigt det är att följa sin innersta röst för att bli riktigt lycklig.

Några snabbfrågor:Kaffe latte eller isvatten med en limeskiva?
- Kaffe latte.

Religion eller filosofi?
- Religion.

Senast läst bok?
- En inledning till etiken av Torbjörn Tännsjö. (hinner tyvärr inte läsa skönlitterärt men jag har Da Vinci-koden som ligger och väntar när jag blir "ledig")

Det senaste du fick?
- En bärbar cd-spelare av Tomas, innan Londonresan.

Har du något slutord?


Japp - carpe momentum. Fånga ögonblicket innan det är för sent.

Tack för intervjun!Tack själv :)