Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Robert Nyman, robertnyman.com

en intervju av Martin S., publicerad den 7 juli 2005
Säg "Robert's talk" och du får många webbutvecklare att skina upp. Robert's talk är nämligen Robert Nymans blogg, där han på ett intressant och fängslande sätt skriver om det som är aktuellt i dagens webbutveckling. Bredvid själva webbutvecklingsbloggen har Robert även två resesajter (än så länge) där han skriver om sina resor och visar foton från dem. Jag passade på att intervjua Robert och här är resultatet. Håll till godo!
Robert Nyman
Robert Nyman, Robert's talk.

Hejsan Robert! Hur är läget i sommarvärmen? Blir det semester snart för din del?


Hej! Jo tack, allt är bara bra. Jag kommer att ha semester i augusti.

Om man kollar in din Jorden Runt-sajt så ser man att du har varit runt lite överallt i världen. Har du något nytt resmål på gång?


Njae... :-) Det finns massor av platser jag vill åka till, men inget planerat just nu. Jag grämer mig varje dag att jag inte har tagit mig till Egypten än för att titta på pyramiderna..

Någon plats i världen du kan rekommendera speciellt och varför?


Svårt att bara välja en plats, jag skulle nog rekommendera de flesta platser jag har besökt. Men Kinesiska muren, Angkor-området i Kambodja och New York står högt i kurs. Sedan så är Påskön en fantastisk plats! Varför? Tja, åk till någon av dessa platser så förstår du nog! :-)

Du har en hel del magnifika foton som du visar på dina två resesajter. Har du något speciellt intresse för foto? Vilken kamera använder du?


Tack! Det är både jag och min flickvän som fotograferar. Vi använder en Canon PowerShotS30 som vi har varit jättenöjda med, men den gick tyvärr sönder under vår senaste Rom-resa (och det är tråkigt nog billigare att köpa en ny än att laga den).

Jag läste på Robert Nyman declares his love to CSS att du jobbat med CSS sedan 1998 och utvecklat webbgränssnitt sedan 1999. Hur fick du egentligen upp intresset för webben och möjligheten att skapa hemsidor?


Jag arbetade som telefonsäljare (ett mörkt kapitel av mitt liv) där jag sålde utbildning av olika datorprogram på CD-ROM och video. Bland utbildningarna fanns det HTML-kurser, och jag tyckte det verkade kul och ville prova. Fastnade för det, och på den vägen är det.

När började du att skriva webbsidor enligt standarden? Och hur gick steget från tabellbaserade layouter till CSS-baserade? (för jag antar att det gick till så för dig också? ;-)


Jodå, precis samma väg. Jag tror jag gick över till CSS-baserade layouter i början av 2003 men det var först under förra året som jag verkligen började validera min kod. Så, jag är väl en sen påhoppare, men har i princip skrivit ganska korrekt kod relativt länge.

Många webbplatser inom offentliga sektorn i Sverige följer knappt standarden trots att de om några borde göra det. Hur tror du att man ska göra för att utvecklarna bakom dessa webbplatser ska få upp ögonen för rätt tillämpning av webbstandarder?


Väldigt bra fråga. Det finns inget självklart svar på denna fråga, utan man måste försöka påverka dem och visa fördelarna och vinsterna med giltig och tillgänglig kod. Tyvärr är en otroligt stor del av webbutvecklare okunniga alternativt lata när det kommer tillwebbstandarder.

Många utvecklare som jobbar med webbstandarder tror också att en validerande webbplats är en bra webbplats, men validerande kod är ju inte alltid bra kod. Vad behövs för att förståelsen av samspelet mellan standarder, tillgänglighet, semantik och separation av presentation,struktur och beteende ska öka?


Det är väl litet av samma svar som ovan. Visa hur deras webbplatser kan fungera i fler webbläsare, skärmläsare och andra enheter, visa hur mycket mer lätthanterlig koden blir, visa hur man får en högre ranking hos sökmotorerna. Jag tror inte på en lagstiftning om tillgänglighet, snarare rekommendationer från de ansvariga i så fall. Lagstiftning är lika medtvång, och det blir sällan bra resultat när saker blir framtvingande.

Spelar utvecklingsverktygen en viss roll här tror du? Jag tänker främst på program såsom Dreamweaver och Visual Studio som inte alltid genererar bra kod men används i stor utsträckning.


Absolut. När stora företag som Microsoft inte tar hänsyn till sådana saker bryr sig inte utvecklare på mindre företag heller. Många av de systemutvecklare som jag stöter på och påpekar för att kontrollerna i .NET inte genererar bra eller giltig gränssnittskod är heltoförstående. De känner antingen inte till det, eller bryr sig inte och litar hellre på Microsofts attityd att tänka åt dem. Jag gillar .NET som utvecklingsmiljö generellt, men när det kommertill den automatgenererade gränssnittskoden är jag väldigt besviken.

Vi är ju ett flertal som har brottats med .NET och webbstandarder. Hur konfronterar du problemen du stöter på när .NET-motorn renderar kod som dels inte validerar och dels enbart fungerar i en webbläsare?


Jag skrev om det i How to generate valid XHTML with .NET, där jag tar upp problemet och olika lösningar det finns på det. En annan sak som stör mig med det är att många av funktionerna är beroende av JavaScript. Förstå mig rätt, jag älskar JavaScript, men en webbplats grundläggande funktionalitet ska inte vara beroende av det.

Många med mig tycker att din blogg helt enkelt rockar. När kom du på att du ville skapa en blogg där du skrev om webbutveckling och livet i allmänhet och varför valde du att skriva på engelska?


Haha, tack! :-D
Det var i början av detta år, när jag skickade olika tips till kompisar om sidor, tekniker mm och de dels frågade mig hur jag hade tid att hitta alla dessa saker, dels tackade mig för att det jag tog fram hjälpte dem. Då tänkte jag att jag kanske hade en del att kommunicera ut - jag har ju ändå jobbat med gränssnitt rätt länge. Jag skrev faktiskt på svenska några veckor först, men insåg snabbt att jag var tvungen att skriva på engelska för att kunna nå ut ordentligt.

Är WordPress den mest kompetenta CMS:en/bloggverktyget som är gratis idag?


Som bloggverktyg: ingen aning. Som CMS är det alldeles för banalt. Jag har inte så stor erfarenhet av bloggverktyg annars, men WordPress fungerar bra för mig i alla fall.

Vad tycker du om integriteten på webben, till exempel att man med en enkel sökning på Eniro.se eller Hitta.se kan leta upp vem som helst i Sverige, var den bor och vad den har för telefonnummer? Visst - det är grymt smidigt - men har det inte en baksida?


Jo, visst har det baksidor. Saker blir ju mycket enklare, men integritetsfrågorna måste hela tiden gå hand i hand med Internets utveckling. Jag tror få människor vet hur mycket man kan hitta om dem på internet.

Dina tre favoritprogram?

  • Photoshop
  • HomeSite
  • Firefox

De tre webbplatser du rekommenderar mest?

Vilket är ditt bästa minne från studenten?


Öööhhh... Jo, det måste vara att en otroligt snygg tjej som jag hade gått och tittat på under hela mitt sista år började prata med mig på förmiddagen samma dag som jag tog studenten (vi hade inte pratat tidigare). Sedan när vi sprang ut, så stod hon där med en röd ros till mig..

Grymmaste musikartisten någonsin?


Det är helt omöjligt att bara välja en. Men om jag i alla fall ska hålla mig till några få måste jag säga Iron Maiden, AC/DC och Jimi Hendrix.

Några snabbfrågor:


Favoritserien på tv?
- Senaste var Lost.

Kött eller fisk?
- Båda.

Favoritdryck?
- Vatten. Man måste hålla templet rent... ;-)

Det senaste du köpte?
- En Qtek S100 (fast mitt jobb betalade en del av den).

Något slutord?


Kul att bli intervjuad!
Sedan måste jag ju uttrycka min tacksamhet för att jag får jobba med något som är min hobby, och som har lett till både ett jobb i New York tidigare, pengar till att resa runt jorden och nu kunna köpa hus och bilda familj. Tack Internet, och tack för att du fortsätter fascinera mig varje dag!