Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Rikard Ståhl, webForum & fridlyst.nu

en intervju av Martin S., publicerad den 15 maj 2005
Rikard är en av dem som ligger bakom Sveriges största forum, webForum. Han driver den egna sajten fridlyst.nu där han samlar på ord som borde fridlysas. Rikard reser mycket i jobbet, men bor för närvarande i Norrköping.
Rikard Ståhl
Rikard Ståhl, webForum och fridlyst.nu.

Hej Rikard..! Hur står det till?


Jo tack, alldeles utmärkt.

Mycket att göra just nu?


Ja, senaste tiden har milt sagt varit uppbokad, men samtidigt är jag en sån person som inte trivs när det är för lite att göra så jag vill inte klaga.

Vad gör du en varm och solig sommarkväll?


Oj, det är olika. Jag har en förhoppning om att det blir många kvällar i sommar när man sitter ner med nära och kära vart man än är och kopplar av. Jag avser i alla fall inte att jobba hela den här sommaren.

Många med mig tycker att idén med fridlyst.nu är superb! Men hur kom du egentligen på att du skulle börja samla på ord att fridlysa?


Mycket bra fråga. Jag tror att det är så att jag satt och spånade ihop med en av mina allra bästa vänner, Gunte (emission på webForum, Rikards anm.) och att vi gensamt kom fram till att det var många ord som höll på att falla i glömska. Det ena ledde till det andra och sen satt jag visst med ansvaret för en domän..

Har du alltid haft ett visst intresse för det svenska språket?


Nej, absolut inte. I gymnasiet hade jag bara en tvåa i svenska språket. Intresset väcktes nog genom att jag upptäckte att kunskapen att hantera språket är något som kan generera många glada stunder. Precis som med mycket annat kan man börja leka med vad det än är när man väl börjar kunna behärska det och att leka med språk tycker jag är synnerligen underhållande.
Vid sidan av svenskan har jag även försökt jobba fram en kunskap i engelska. Jag har visserligen långt kvar men jag har redan lyckats, med skämt, fått tyst på engelsmän - och det är en bedrift jag är stolt över.

Någon författare/poet du fastnat extra för? Varför just denne i så fall?


Douglas Adams, med tanke på att han har en humor jag uppskattar. Jan Guillou är också en författare vars böcker jag gärna läser. I övrigt läser jag inte så mycket böcker, desto mer lyssnar jag på musik och dess texter.

Var du med på något hörn när Sune och Kjell startade webForum?


Nja, det var så att Sune tog kontakt med mig och bad mig slänga ett getöga eller två på webForum samt komma med lite synpunkter. Lite kuriosa i sammanhanget var att det skedde på min 25-årsdag. Sagt och gjort. In studsade jag på forumet och kvar blev jag.

Hur kom det sig att du blev medlem på webForum? Var du på eForum innan och hängde med i ”flytten” sedan?


Jag vet faktiskt att delar av svaret finns på webForum.
Japp, jag var på eForum en hel del innan jag började bli sann webForumit. Jag var även ute och träffade Mats Hultgren och Jani Andersson som drev eForum på den tiden.

Vad tycker du bäst om med webForum?


En av de mest fantastiska sakerna med webForum är just stämningen och åldersblandningen. Jag tycker det är helt underbart att man hjälps åt och att så hög kompetens har lyckats samlas på ett och samma ställe. Det är ofta jag hör från utomstående hur imponerade de är av den samlade kunskap som finns på ett forum. Naturligtivs finns det andra forum också med hög kompetens, men det verkar fortfarande som att webForum sticker ut hakan lite.

Jag ser att du jobbar som IT-chef.. Vad innebär det, vad gör du på jobbet?


Det innebär att jag ansvarar för IT-infrastrukturen och –miljön på mitt företag. Geografiskt sätt är mitt arbetsfält hela Norden i och med att vi har verksamhet i alla nordiska länder. I praktiken spenderar jag dock största delen av tiden i Sverige och Finland, där vi har de större kontoren.

Om du skulle få göra något ogjort i ditt liv, vad skulle det i så fall vara?


Jag skulle nog inte vilja få något ogjort. Jag tror att varje sak som sker i livet fyller en funktion även om den är tråkig just för stunden. På längre sikt tror jag att man lär sig av det och på så sätt sakta men säkert kan bygga upp sin livserfarenhet och därigenom bli en bättre och mer kärleksfull människa.

Om jag säger Flight Simulator och dataspel, vad säger du då?


Avkoppling.

Varifrån har du fått ditt intresse för flyget och tycker du om att resa?


Mitt intresse för flyget kommer sig av mina hedersbröder som båda är grymt flygintresserade. De har smittat av sig på mig... I tjänsten har jag flugit en hel del och jag tycker om att lära mig mer för att på så sätt känna igen mig i de olika faserna från start till landning.

Har du flugit själv, t.ex. en Cessna?


Nej, inte än. Tyvärr har jag ett medfött hjärtfel som visserligen är helt ofarligt men förmodligen kommer att stoppa eventuella möjligheter för mig att ta flygcert om jag nu skulle vilja prioritera det i mitt liv.

Mäktigaste flygplanet?


- Airbus A-321.

Vad är det bästa med Norrköping?


Oj. Massvis med saker. Måste jag välja en så blir den abstrakt; det är en fantastisk stad att leva, arbeta och bo i.

Vilka tre program använder du mest?


Outlook, Internet Explorer och Remote Desktop.

Några snabbfrågor:Senast lästa bok?
- Goda omen av Terry Pratchet och Neil Gaiman (inte riktigt sant men det är den jag läser just nu).

Senaste gjorda resan?
- Per bil? Sverige runt i förra veckan – Enköping, Borås, Göteborg, Smedjebacken.
- Per tåg? Malmö, denna vecka.
- Per flyg? Oslo, i förra veckan.

Svenska skärgården eller Medelhavet?
- Svenska skärgården

Favoritdryck?
- Guinness

Favoritcitat?


Det finns 100 miljoner lagar för att upprätthålla tio guds bud.

Något slutord?


The end. Finito. Ende.

Tack för intervjun!