Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Vide Wiberg, webeye.nu

en intervju av Martin S., publicerad den 2 maj 2005
Vide Wiberg är mannen som spelar i ett eget band, lirar discgolf och även har en fallenhet för webbutveckling och programmering i stort. Han bor i Härnösand strax norr om Sundsvall och ligger bland annat bakom webbprogrammeringssajten Webeye.nu.
Vide Wiberg
Vide Wiberg, Webeye.nu och WebVide.com
Foto: Vide Wiberg © 2005

Tjenare Vide, hur är läget?


Faktiskt helt strålande..

Det är över två år sen som jag senast intervjuade dig.. Har du något speciellt projekt du jobbar med just nu?


Har några stora projekt på jobbet som tar upp ganska mycket tid just nu, tyvärr kan jag inte gå in på detaljer, men det är webbaserade rapporteringsverktyg för några internationella kunder. Det är roligt och innovativt.

Har du något revolutionerande på gång vad gäller Webeye.nu?


Webeye.nu ligger fortfarande på is utvecklingsmässigt, till stor del på grund av att jobb och övriga intressen tar mycket tid. Tanken är att sajten skall översättas till .NET så att jag lär mig det ytterligare. Det var ju vad webeye.nu gick ut på ifrån början - att jag skulle lära mig ASP.

Jag har sett att du har mer och mer .NET-relaterat innehåll på Webeye nu.. Hur går det med .NET för din egen del? Var det svårt att lära sig ett nytt programmeringsspråk?


Jag leder övergången från ASP till .NET på jobbet så jag lär mig ständigt nya saker. Nya sätt att lösa problem och strukturer som man inte ens tänkt på förut när man inte använde ett OO-språk. Att lära sig ett nytt språk är inte direkt svårt, speciellt inte när man har intresset och roliga mål att bygga mot.
Jag valde C# som första språk, men kommer inte att stänga ute VB.NET. Målet bestämmer medlen, inte tvärt om.

Spelar du fortfarande Quake 3, eller väntar du på att fyran ska komma?


Quake ligger på hyllan och vilar på bättre tider. Det beror lite på att kompisarna inte håller på lika mycket längre - det roligaste är att sitta i samma rum som den man fraggar och ser de arga uttrycken..

Exakt hur grym är du på Quake 3? Finns du på någon lista, har du några meriter? Hur lätt skulle du spöa en nybörjare? (Som jag?)


Jag var faktiskt OK när jag höll på som mest, och låg typ 8:e plats för Quake 3 Instagib en vecka på theclq.com. Dock har dom lagt ner sidan så det är lagt i glömska. Vi får väl köra en match och se. ;)

Hur kommer det sig att du inte gillar Counterstrike lika mycket som Quake?


Jag tycker varken eller, CS är mer taktik och lämpar sig mer för det lugna sinnesståndet medans Quake är mer action och känsla. Jag tycker egentligen om båda.

Vad bör man egentligen tänka på ifall om man ska vara en någorlunda seriös gamer?


Träning och träning, samt lite ödmjukhet. Det gör att man blir duktig samt omtyckt av motspelarna även om man vinner.

Vad har hänt med Swequake?


Den ligger nere för tillfället. Allt finns dock kvar på min server och kommer nog att slängas upp snart igen.

Du är ju även bra på att spela instrument. Hur går det med gitarr- och pianospelandet? Är det akustisk gitarr som gäller, eller spelar du även elgitarr?


Det går bara bra. Det är inte så mycket övning längre men desto fler spelningar, så det kanske jämnar ut sig. Jag spelar mest elgitarr i bandet och som trubadur - det är mer flexiblet. Hemma i vrån så spelas det elgitarr, aukustisk och klassisk gitarr.

Hur mycket har du lagt ner på din musikstudio, och vad är det dyraste du köpt till den?


Oj, säkert 60.000 kr eller något sådant. Det beror ju lite på om man skall räkna in datorerna eller inte. Det dyraste är nog min Ibanez S540QS elgitarr, ca 15.000 kr.

Om jag säger Wunja, vad säger du då?


Nostalgi! Mitt gamla band som spelade svensk folkmusik blandat med rock/funk/raggae/jazz etc. Tyvärr så splittrades bandet på grund av att alla flyttade till olika städer. Vi han dock med att spela in en demo och uppträda på diverse ställen. Bland de roligaste spelningarna var festivalen Urkult (Näsåker, Västernorrland) och på Skogsnäs.

Hur går det med ditt nya band, Undercover? Har ni spelat nånstans än?


Det går bra, vi har spelningar då och då. Vi har roligt när vi spelar, en underlig samling "musiker". ;)
Vi har spelat lokalt - Orsa och Skogsnäs och kommer väl spela runt om i länet framöver. Det är kul att ha en så bred reportoar som går ifrån "Zwampen" till "Under the bridge". Tyvärr kommer våran sångare att
flytta till Teneriffa och starta en egen bar så vi behöver en ny sångare. Desto roligare blir det ju att åka dit och spela med honom. :)

När var senaste gången du stod på scen? Var det mycket publik?


Jag spelar på O'leareys i Timrå den 13:e maj och Sollefteå den 14:e maj med min trubadurkolega. Vi har spelat i Sollefteå förut och då var det uppskattat så förhoppningsvis blir det bra denna gången också..

Vad har du att säga om Joe Satriani och Steve Vai?


Min absoluta gitarrförebilder, underbar känsla och teknik blandat med musikalitet och artisteri.
Jag har ägnat många timmar åt att studera deras teknik och låtuppbyggnad. Har även varit på konsert med dem när de spelade i New York.. En av mitt livs bästa upplevelser.

Vilken årstid är den bästa, och varför?


Sommar! Discgolfens tid och man kan gå i så lite kläder som möjligt och därmed komma närmare alla moden utan att anstränga sig. Men jag gillar även vintern eftersom man kan åka skidor, fast sommaren är övervägande bättre. Inte skall man heller förglömma att semestern är på sommaren, det väger tungt.

Apråpå discgolf.. vad är det egentligen? Spelar du det ofta?


Jag spelar discgolf när jag kan, samt att jag spelar när jag inte kan också. Det är mycket likt vanlig bangolf med den stora skillnaden att i discgolf använder man discar (modifierade frisbees) istället för
klubba och boll och korgar istället för hål. I övrigt är det väldigt likt. Det finns parsättning för varje korg, det finns fairway och green, birdie och boogie etc. I VM 2003 så kom en svensk tvåa, så vi ligger inte helt efter här i sverige. Läs mer på min klubbs sida: Discgolfsweden.com

Topp 5 favoritlåtar just nu?


  1. Peter Gabriel - Shaking the tree
  2. Michael Bublé - Fever
  3. Pink Floyd - Mother
  4. Steve Vai - Whispering A Prayer
  5. Steely Dan - Gaucho

Några snabbfrågor:


När vann du senast i poker?
- Förutsatt jag någonsin gjort det så måste jag säga: nyss.

Hemmakväll eller ut och festa?
- Hemmakväll och sedan festa efteråt.

Grammofonskiva eller cd-skiva?
- Cd-skiva, det varma ljudet av ett analogt medium väger inte upp det klara ljudet av cd.

Volleyboll på beachen eller discgolf på gräset?
- Va? Discgolf såklart, finns inget alternativ över huvud taget!

Något slutord?


- Mja, vi skulle behöva att alla som läser detta be en bön som hjälp till vår nya 18-korgs discgolfbana vi kommer att bygga här i Härnösand. Det är ingen lätt uppgift, men det kommer bli jäkligt kul när det är färdigt!

Tack för intervjun!


Tack själv!