Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Mattias Järnhäll, ASPsidan & Backpacking

en intervju av Martin S., publicerad den 2 maj 2005
Mattias Järnhäll är en av dem som stått bakom några av de största sajterna i Sverige. ASPsidan känner de flesta webbutvecklare till och Backpacking.se lystrar många resenärer till. Sedan jag intervjuade Mattias för två år sedan så har han läst klart på högskolan och just nu jobbar han på Scania InfoMate.
Mattias Järnhäll
Mattias Järnhäll, Backpacking.se & ASPsidan

Hej Mattias! Hur är läget?


Tja Martin! Allt är bra med mig, livet leker skulle man kunna säga. :)

Det var ju ett tag sedan senast.. Vad sysslar/jobbar du med nu för tiden? Är du klar med studierna på högskolan?


Ja, det var ett tag sen. Sedan senast har jag läst klart på högskolan (har i och för sig exjobbet kvar, men det talar vi inte högt om ;) ), rest jorden runt, jobbat med mitt egna företag och nu senast fått anställning på Scania InfoMate. Så det jag sysslar med nu är jobbet på Scania (webb-tekniker), innebandy (har sadlat om till back), och Backpacking.se i den mån jag hinner.

Hur går det med ditt företag? Är det Backpacking HB det handlar om?


Japp, Backpacking är ett handelsbolag som drivs av mig och två andra gossar. Det går kanonbra faktiskt, men tyvärr har vi inte insett vår potential helt och hållet och har inte satsat så mycket som vi kanske borde. Vi har nu mellan 6000-7000 unika besökare om dagen så vi borde satsa mer på att sälja reklam.

Vilka tjänster erbjuder Backpacking HB?


De tjänster vi erbjuder våra medlemmar är att skriva dagböcker och ladda upp bilder från sina resor. Samtliga besökare kommer åt forumet och artiklarna på sajten. Tanken är att sajten skall vara "för backpackers av backpackers".. låter kanske lite klychigt, men det är faktiskt så.

Eftersom vi alla tre som driver sajten har jobb att sköta som går i första hand så har vi nu ställt in siktet på att kanske anställa någon på halvtid som sköter sidan. Om mina beräkningar stämmer så bör detta inte ta allt för lång tid innan vi kan anställa någon.

Apråpå att vara egen företagare – är det inte lite krångligt med bokföring och dylikt? Eller har du kanske läst kurser på gymnasiet/högskolan?


Jo, det är skitkrångligt! Jag försökte mig på att sköta det första året och hade ont i magen flera månader för att jag inte visste om jag gjorde rätt eller ej. Väntade bara på att nån skulle knacka på dörren och hämta mig för nått "fiffel" jag inte själv visste jag att hade gjort.
Nu gick det i och för sig bra det första året och jag klarade mig utan några anmärkningar, men nu har jag lämnat över ansvaret på en revisor och det är värt vartenda öre.

När man talar om dig är det ofrånkomligt att nämna ASPsidan. Vad var det som gjorde att du överlade ansvaret för sajten?


Jag kom till en punkt i livet där jag helt enkelt hade alldeles för många bollar i luften, det gick inte att göra allt som jag ville. Att sköta två stora sajter och samtidigt ha ett 8-17 jobb gick inte ihop. Eftersom jag kände att jag brann mest för backpacking.se så hade jag inget annat val än att göra mig av med ASPsidan. Det kändes (och känns fortfarande) lite vemodigt att lämna något som man byggt upp under en sån lång tid - jag har ASPsidan att tacka för mycket faktiskt för utan den hade jag nog inte varit där jag är nu.
Det jag hoppas nu är att sidan får leva vidare i samma anda som tidigare och att den kommer vara till stor nytta för många under en lång tid framöver. *snyft* *snyft*.. ASPsidan.. I miss you!

Är du nöjd med ditt beslut angående ASPsidan?


Jo, det är jag. Det känns så himla skönt att börja komma in i normala rutiner igen. Det håller liksom inte i längden att sitta uppe till 4 på nätterna för att sedan gå upp vid 8. Så även om det känns trist att behöva lämna något man känner starkt för så känns det helt klart rätt.

Du är inte bara grundare till ASPsidan, du har även varit med och grundat resesajten Backpacking.se! När kom du på att du ville vara med och göra en resesajt? Berätta lite om historien bakom sajten!


Oj, ja du.. gissa vem som ligger bakom den sajten. Aspsidan! Nah, för att ta det från början:

Jag reste jorden runt innan jag började på högskolan i Skövde (99-00), jag var borta sju månader och hade det otroligt bra. När jag kom tillbaka så bestämde jag rätt tidigt att jag skulle åka igen
efter skolan vilket blev upprinnelsen på Backpacking.se. Jag började spåna på en sida där jag och tjejen kunde skriva dagbok och ladda upp bilder under resans gång. Hängde rätt mycket i forumet på jordenrunt.nu och samlade inspiration och information.
Jag tyckte att jordenrunt var rörig och hade ett hemskt forum (som sajten har än idag faktiskt).
Jag började fundera på om det inte var en klok idé att skapa en resesajt med ett bra forum och där man kunde skriva dagbok och ladda upp bilder. Jag började lite smått men planerna lades kort därefter på is då jag inte hade tid (ASPsidan gick före då).

En vacker dag så såg jag en post i forumet på aspsidan att en kille ville starta en resesajt som passade in bra på det jag redan börjat på. Jag tog kontakt med Martin, som han hette, och vi började prata framtid. Kort därefter kom Martins kompis, Kristofer, in i bilden och vi satte igång
på allvar. Jag skötte kodandet och de skötte innehåll. Responsen var jättebra och det gick snabbt att komma igång. Man hade ju lärt sig vad som fungerar och inte fungerar tack vare ASPsidan. Sidan har sedan dag ett växt varje månad och vi pekar fortfarande uppåt. Vi kom ju, som du kanske vet, tvåa som "årets nykomling", trea som "årets resesajt" och 27:a totalt på listan över Sveriges bästa sajter. Det ser jag som en merit.

Coolt! Men vilken sajt är störst, ASPsidan eller Backpacking.se? Vilken tycker du bäst om?


Störst är Backpacking.se, men målgruppen är å andra sidan större där. Jag tycker lika bra om båda sajterna, men Backpacking.se är den som intresserar mig mest.

Jag såg att du precis varit på din drömresa.. Då blir man förstås nyfiken – vilken var drömresan och kommer du göra en liknande resa igen?


Resan var en fem månader lång jorden runt-resa (Las Vegas - Cook Island - Nya
Zeeland - Australien - Singapore - Malaysia - Thailand). Vad som hände får ni läsa här: Jorden runt 03-04 :)
Nja. nog kommer jag tillbaka till enstaka länder, men någon långkörare (flera månader) blir det nog inte igen.

Vilket blir nästa resmål för dig?


Ungern faktiskt.. skall dit med innebandylaget nu i april. Sedan har vi inte bestämt oss, men både jag och tjejen vill till USA igen och framför allt till Nya Zeeland.. och Australien.. och Mexico.. och.. ja, du kanske ser att vi har lite svårt att bestämma oss. ;)

Jag själv är riktigt förtjust i Nya Zeeland tack vare Sagan om ringen-filmerna. Har du varit på Nya Zeeland än?


Jag har varit där två gånger faktiskt (-99 och -04). Jag föll pladask för det landet, det är helt sjukt vackert. Har du inte varit där tycker jag du skall spara dina slantar och åka dit. Naturen där är så himla MÄKTIG att det inte går att sätta ord på det.. man måste helt enkelt ha varit där.

Om du fick åka tillbaka i tiden, vilken tidpunkt skulle du då vilja färdas till?


Hmm.. om du tänker på tillbaka i mitt liv så trivs jag bra där jag är nu. 25 känns lagom. Fast jag misstänker att du menar var som helst i tiden. Och det gör dessvärre inte saken enklare, jag har inget genuint intresse för någon speciell epok så jag skulle kanske bara åka tillbaka en vecka för att spela på "rätt" lottorad eller liknande. ;)

Har du gjort lumpen?


Japp, jag har gjort lumpen.. Som brandman! Det var fem månader mellan -98 och -99. Det var kanonkul, inget som var tråkigt - allt var bra. Vi hade inga militäraktiviteter över huvud taget och våra "befäl" var vanliga brandmän. Det var här jag började planera min första jorden runt-resa. Åkte tillsammans med en lumparkompis faktiskt.

Förra gången jag intervjuade dig var du ett rätt från att få 13 rätt på Stryktipset.. Lirar du fortfarande på Stryktipset och har det blivit några vinster?


Haha. Ja, det där brukar vi hetsa Erik (han som sabbade våra 13-rätt) om fortfarande. Nä, vår "tips-klubb" är upplöst i och med att vi slutat skolan och inte blev vi något rikare på den heller. ;)

Är du sportintresserad utöver innebandyn?


Ja, det tycker jag! Inte hysteriskt, men lite lagom (beror väl på vem man frågar kanske).
Spelar ju innebandy en hel del och kollar mycket på innebandy och hockey. Och så en del stormatcher i fotboll såklart!

Vad är det bästa du äger just nu, och varför just det?


Min nya bil och nya tv.

Några snabbfrågor:


Vilken film var den senaste du såg?
- Meet the Fockers

Vilket klädesplagg var det senaste du köpte?
- Ett par nya jeans och två t-shirts.. inhandlades så sent som igår!

Vad gav du bort senast, och till vem?
- Måste ha varit en alla hjärtans dag present till Carina.

Vilken låt lyssnar du på just nu? Vilken genre?
- En akustisk version av Push med Matchbox 20, genre är väl rock skulle jag
tro. Mycket bra i alla fall.

Vilken är Sveriges mest läsvärda tidning?
- Svårt... Internetworld kanske?

Tack för intervjun!


Tack själv, och lycka till med sidan!