Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Åke Järvklo, xhtml.se

en intervju av Martin S., publicerad den 2 maj 2005
Åke Järvklo är mannen som kan ungefär det mesta som är värt att veta om XHTML, CSS, XML och webbstandarder - han är närmast ett levande uppslagsverk. Jag passade på att intervjua Åke om det han är ruggigt bra på och även om lite annat smått och gott.. Resultatet är den hittils mest tekniskt intressanta intervjun jag stött på. Håll till godo!
Åke Järvklo och dotter
Åke Järvklo, xhtml.se

Halloj Åke! Såg att xhtml.se är mer aktuell än xhtml.nu numera. Måste säga att jag gillar nya stilen på xhtml.se. Bra jobbat..!


Tackar - men det är egentligen bara ett lite uppiffat Wordpress 1.5 default "theme" (det vill säga cred skall väl egentligen egentligen gå till Michael Heilemann som skapade "Kubrik" - Kubrick theme for WordPress)

Vilken årstid är bäst?


Om jag måste välja så är nog en sommarmänniska - vilket för närvarande kanske kan tyckas vara lite paradoxalt eftersom jag ganska nyligen flyttade upp till Umeå. Nu kommer dock det ljusare halvåret och då får man igen med råge för att man stått ut med vintermörkret. ;)

Sommaren för mig är frihet, luft, ljus och ett lite enklare liv eftersom man kan vara lite mer spontan när man inte behöver släpa runt så mycket kläder när man vill gå ut en sväng.

Namnet Järvklo är ofta synonymt med XHTML. När började ditt intresse för HTML, CSS och att skapa webbsidor? Hur upptäckte du möjligheterna?


Tack, men nu tar du väl ändå i lite. Jag bytte jobb under senhösten 1997 och bland de första uppdragen jag "halkade in på" på den nya firman var dels att tillsammans med en kollega hålla kurser i HTML och dels att bygga om deras webbplats. På den vägen är det. Det har blivit några kurser och webbaserade system sedan dess.

Man kan lära sig oerhört mycket på att vara lärare i grupper där människor med olika bakgrund genomgår utbildning i något som många (iallafall var de många i slutet av 90-talet) kanske upplever som lite tekniskt, främmande och abstrakt. Och eftersom jag inspirerades av
blandningen av rollerna som utbildare och konsult så växte intresset (och gör det än ;) ).

Vad gjorde du innan du började med webbrelaterad utveckling?


Oj. Jag har jobbat med ganska mycket olika saker, allt från enchippare till stordatorer sedan jag råkade bli presenterad för en ABC80 1979. I början av min karriär jobbade jag ganska nära hårdvaran (som TV-spelsprogrammerare och handdatorprogrammerare i mitten av 80-talet), men efter några väl investerade år i studentlivet på KTH (gick på D-linjen 85-92), har det mest handlat om diverse systemutveckling på olika nivåer, användargränssnitt för bland annat utbildningssystem, kvalitetssäkring, teknisk projektledning, mentorsskap/utbildningar, offertarbeten och kundkontakter - och då i de allra flesta fall i Windowsmiljöer - eller där Windows-miljön fick agera användargränssnitt mot specialbyggda datorsystem..

Vändningen kom som sagt vintern 1997/98 när jag gick från Windowsapplikationer till en blandning av Windowsapplikationer och webbutveckling i samband med att jag bytte jobb - och på den här sidan sekelskiftet har det mest varit webbapplikationer på konsultbasis.

Jag läser på din webbsida att du bland annat är IT-konsult, lärare och projektledare. Och att du dessutom går en utbildning för att bli producent av webbaserad utbildning. Berätta lite om vad respektive jobb/roll innebär för dig, och vad du gör!


Det är enkelt! I rollen som IT-konsult/projektledare/systemutvecklare osv är jag för närvarande arbetslös sedan en bra bit över ett år.. bortsett från något enstaka uppdrag som trillat in via de kontakter jag har kvar i Stockholm.

Utbildningen till producent av webbaserad utbildning (e-learning) som jag går på just nu är en arbetsmarknadsutbildning som anordnas i samarbete mellan Umeå Universitet, Arbetsförmedlingen och Teknikhuset i Umeå (som är ett företag som är mycket framåt när det gäller både webbpubliceringsverktyg och e-utbildningar). Så utbildningen är för mig en chans till lite nytändning och en möjlighet att skapa kontakter i min nya stad (ja - förutom att den ger en, som det verkar, högst konkret möjlighet till framtida arbete inom intressanta teknikområden med stor potential just här i Umeå just nu - CMS och E-learning).

Sedan ett par år tillbaka har det ju blivit allt hetare och hetare med standarder och att man ska separera innehåll, design och beteénde. Vad tycker du om det och hur har du lärt dig att utveckla webbplatser enligt de kriterierna?


Oj. Hur skall jag uttrycka mig nu för att inte starta ännu ett av alla dessa "heliga krig" som verkar pågå i just det ämnet just nu? ;) Jag är nog egentligen en blandning av "kodtaliban" och pragmatisk realist, så för mig är det där en ganska mångfacetterad fråga.
Att följa standarder (dvs i praktiken "tekniska rekommendationer") är för mig en sak - och att följa "gängse utvecklingsmönster" en annan.

Jag tycker personligen att jag ser fördelar i att separera de tre så långt det är möjligt, men jag kan samtidigt förstå att man ibland inte har resurser för att "välta om" ett inrotat arbetssätt när man på kort tid måste producera varken mer eller mindre än kunden vill ha för att ens företag skall överleva (eller iallafall hålla sig på "rätt" sida om förluststrecket).

Något som verkligen fick upp mina ögon för spåret att försöka separera "de tre" så långt det är möjligt var kanske ett uppdrag som innehöll webbläsare i både datorer, tv-apparater och mobiltelefoner jag var inne i för några år sedan. Men lär mig, det gör jag genom att experimentera, läsa tekniska webloggar (bloggar) och framför allt genom att försöka hitta lösningar på praktiska frågeställningar i olika sammanhang (som till exempel på webForum.nu).

Vad tror du att utvecklingen kommer att leda till vad gäller att skapa webbsidor?


Det beror på. Microsoft har ju sin vision om det unifierade gränssnittet som gör att man inte skall kunna skilja på om en applikation körs över webben eller lokalt och det har ju visat sig förr att de kan ha en viss påverkan på hur saker utvecklar sig. ;)

Å andra sidan kanske det lika gärna kan bli en utveckling där någon uppstickare faktiskt får till ett såpass bra och stabilt stöd för CSS3, XHTML2, SVG och andra intressanta visionerna (när nu W3C till slut får dem fastställda ;) så att webben genomgår ännu ett "kvantumhopp" motsvarande det som HTML4+CSS2.1 nu till slut har börjat innebära.

Hur som helst ska det bli spännande att följa utvecklingen under de närmaste åren. Nu när användarna börjat ställa mer konkreta tekniska krav än förr så ändras ju förutsättningarna radikalt jämfört med hur det var under t.ex. "IT-bubblan" som jag ser det.

Vilka nackdelar tror du finns med XML? (Kommer XML att styra våra sidor för mycket, så att minsta lilla fel på en sida gör att sidan inte ens kommer att visas?)


Jag har skrivit WAP-sidor. Problemet som jag ser det ligger i verktygen. Alla ni som har stångats med WML och olika Gateways förstår nog vad jag menar. Jag brukar säga lite på skämt att verktygen vi använder för webbutveckling just nu ibland verkar ligga i teknisk paritet med de
urgamla ordbehandlare som användes i början av 90-talet och som producerade så skum kod att man emellanåt var tvungen att ge sig in och peta i taggarna i den underliggande RTF-koden för att "WYSIWYG"-gränssnittet inte riktigt gjorde det man ville.

Kommer bara verktygen upp till en nivå där kodkvaliteten, teckenkodningar och annat vitalt kan garanteras så ser jag inga direkta nackdelar med XML som sådant. Jag menar, leverans av nyheter med hjälp av RSS och Atom funkar ju till exempel redan idag - och de märkspråken är också XML-baserade - så varför skulle det inte kunna funka med XML-baserad format även för webbsidor?

Vad tycker du om CMS-system då?


Innehållshanteringssystem (CMS) är framtiden (se bara på blogg-explosionen! - det tar idag inte många sekunder att skapa sig en validerande och "snyggt" xhtml/CSS-kodad webbdagbok med hjälp av t.ex. Blogger.)
Den dagen man kan skapa och underhålla en webbplats lika enkelt som vore det en PowerPoint-presentation (eller en blogger-blogg) och ändå få ut kod från den som är både effektiv, uppfyller alla gängse krav (separering, användarvänlighet, tillgänglighet..) och ändå inte kostar skjortan tror jag att det kommer det att börja hända saker. Det finns system idag som kommer nära, men jag tycker mig inte riktigt ha sett det ultimata CMS:et ännu - i varje fall inte i en prisklass som passar mig.

Vilket CMS-system använder du dig av?


Just nu kör jag "privat" (vilket hänvisar mig till opensource-lösningar) och har precis gått ifrån Blosxom, som är ett förträffligt system i all sin enkelhet, till WordPress - som i sin 1.5-version har fått så mycket ny funktionalitet som jag saknat inbyggd att jag till slut bestämde mig för att ta steget.

Men det finns flera CMS-system som verkar lovande på olika plattformar och med olika komplex uppbyggnad.

Vilken är den största nyheten med XHTML2, enligt dig?


Hmm. XHTML2 är i princip ett helt nytt märkspråk eftersom så många koncept som vi använder dagligdags ändrats eller tagits bort och såpass mycket nytt tillkommit. Så vore det inte för semantiken (betydelsen) som finns inbyggd i den fastslagna mängden taggar som utgör XHTML2, så kunde man nog lika gärna köra "ren naken XML" (det vill säga ett godtyckligt märkspråk med taggar enligt vilken-som-helst XML-baserad dokumenttyp) i kombination med CSS3 och få det att se bra ut.

Det jag egentligen menar är att jag nog ser den stora revolutionen som kombinationen av övergången till ett ovillkorligen XML-baserat märkspråk (XHTML2) och de nya möjligheter att skapa utseenden som CSS3 innehåller. Utan CSS3 (det vill säga med "bara" CSS2.1 för utseendet) känns XHTML2 för mig kanske mest bara som "mer soppa på samma spik - fast annorlunda".
Men kombinationen.. ;)

Vilka tre sajter besöker du mest?


Gmail, Bloglines.com och webForum.

Vad är det bästa med att skapa webbsidor/webblösningar?


Det är skoj. ;)

Varför gick du över till domänen xhtml.se, och vad kommer att ske med xhtml.nu på lång sikt?


Jag såg att xhtml.nu hamnat på Googlerank 11 om man sökte efter "xhtml" på hela webben - men att den saknades totalt vid samma sökning på "sidor från Sverige". Det retade min fåfänga - speciellt med tanke på hur gammal informationen var på de sidor som fick högst ranking på
"sidor från Sverige"..

Men skämt åsido - Jag hade en del idéer på att utveckla xhtml.se till att bli en "systerplats" till xhtml.nu med en lite annan inriktning - men nu känner jag att jag hellre vill koncentrera den tid och de idéer jag har till en och samma webbplats - det och bristen på ranking som sagt.

xhtml.nu kommer att stanna kvar i min ägo minst ett par år till och jag jobbar just nu med att få till bra fungerande "redirect"-regler så att man (så långt det är möjligt ) skall slussas in till rätt
artikel på xhtml.se även via gamla länkar till strukturen på xhtml.nu. När jag är nöjd med det resultatet kommer alltså alla sidanrop till xhtml.nu helt enkelt bara att vidarebefordras till xhtml.se - utöver det har jag inte funderat så mycket.

Du är ju medlem på forumet webForum.nu. Vad är det bästa med webForum?


Som jag sa tidigare - Jag tycker att jag lär mig oerhört mycket av att hjälpa till att besvara alla de uppfinningsrika frågor som ställs där. Det - och att det finns en sorts övergripande anda av vänlighet och hjälpsamhet där (åtminstånde för det mesta) som tilltalar mig som person.

Hur upptäckte du webForum? När?


Jag hade tråkigt en regnig semesterdag för fem år sedan och hittade en gammal länk som jag hade sparat när jag hängde på Passagen.

Varför skriver du ordet XHTML med små bokstäver?


Gammal ohejdad vana.. Jag undrar om det inte från början var att <!DOCTYPE-taggen för HTML4 anger HTML med stora bokstäver och att den för xhtml gör det med små. Det plus att det var enkelt att föklara att en grundläggande skillnad mellan språken var att "HTML - Stora eller små boksäver i taggarna, xhtml - bara små". Jag borde nog kanske jobba på att ändra på mig, men gamla hundar du vet. ;)

Ponera att du kommer hem från jobbet en tisdagskväll. Vad gör du innan det är dags att sova?


Umgås med familjen, käkar middag, kollar lite på tv.. När familjen somnat kanske jag surfar en stund och sedan läser jag antagligen lite ur en bok innnan jag somnar ifrån den.

Idrottar du? Vilken idrott tycker du bäst om?


Hrmm.. Nästa fråga. ;) Jag simmar en del. Borde vara mer.

Vilka tre prylar är de bästa du äger?


Tänker inte så mycket på prylar, men jag skulle ha svårt att klara mig utan nallefon, bil och dator - det är en sak som är säker!

Vilken reklam är den bästa du har sett?


Reklam för Golf GTI. Nyskapande blandning av gammalt och invant som flyter över i något helt annat än man förväntar sig utan att man först förstår riktigt hur det går till. Vet inte om just den filmen sänts i Sverige.

Vad tycker du om reklam?


Ett nödvändigt ont. De flesta av oss sitter inte på obegränsat kapital - och vill någon betala TV4 för att jag skall kunna se serier som t.ex. "Lost" så OK - jag köper väl det då. Men skoj är det oftast inte.

Några snabbfrågor:


Papperstidning eller webben?
- Webben

Kaffe eller te?
- Både och. Kaffe på jobbet, te hemma.

Hemmakväll eller utekväll?
- Jag är småbarnsförälder ;)

AMD eller Intel?
- "Whatever gets the job done"

Har du några slutord?


Hmm.. Annat än - "Anställ mig - jag är arbetslös men sitter på en massa nyttig kompetens"? ;)
Nej, inte direkt. Det var roligt att få vara med.

Tack för intervjun!


Tack själv!