Jag bloggar numera på http://blog.dileno.com ».

Anders Hansson, a.k.a. @nders

en intervju av Martin S., publicerad den 2 maj 2005
Anders, eller @nders som han kallar sig på webForum.nu, är en guru av sällan skådat slag. Guru på många sätt och vis, men på webForum mest känd för sitt otroliga kunnande om webben och dess olika hörn. Anders flyttade till Nyköping med sin fästmö nyligen och verkar trivas där. Jag passade på att fråga honom om lite allt möjligt och här bidrar Anders med ett par vishetens ord! Läs och njut.

Hur är läget Anders?


Läget är bra. Saker och ting börjar lugna ner sig efter en stressig vinter, så kroppen börjar anpassa sig till det normala livet igen.

Längtar du till sommaren?


Sommaren? Först och främst våren, och ja, den längtar jag en aning till. Jag vill ta fram mina inlines, och jag vill att det inte ska vara mörkt både när man åker hemifrån och när man kommer hem.

Vad är det bästa att göra på sommaren?


På sommaren sitter jag gärna med en kall öl i trädgården, eller motionerar med kubbspel eller liknande med goda vänner. Det också, givetvis, med kall öl i handen.

Vad gjorde du lumpen som? Vad innebar din befattning?


Som pionjärsoldat sysslade jag med att lägga minor, röja minor, samt bygga broar, bryggor och färjor. Givetvis hade vi vanliga soldatgöromål också, och jag var gruppens granatgevärsskytt.

Vilket är ditt bästa lumpenminne?


Jag träffade min fästmö under en "bondpermis" i februari -97. Det var nog det bästa. Det finns en del roliga minnen också, exempelvis då en kamrat till mig tappar fattningen och anfaller imaginära fiender med kulspruta under slutövningen. :D

Vilket är ditt sämsta lumpenminne?


Det finns många ögonblick med fänrikarna X och Y jag gärna skulle sluppit. Maken till maktgalna stridspittar... Må de brinna där pepparn växer.

På webForum (webForum är du en av dem som syns mest och hjälper till mest vad gäller exempelvis webbrelaterade problem. Hur började din bana på webben?


Jag gick en hemsk utbildning på KTH, och våren 1998 blev jag lockad att börja som webbutvecklare på en konsultfirma (trots att jag inte hade några kunskaper).

När tänkte du dig att programmering var din grej? När började du med tekniker som ASP, XML och SQL? Och framför allt - hur har du blivit så duktig?


Jag började med ASP och SQL när jag började på konsultfirman våren -98. XML började jag med 2000, i samband med att jag började programmera VB. Att jag är ganska bra beror nog på att jag håller på med de här sakerna i stort sett åtta timmar varje dag och har så gjort i sju år. Det blir
ungefär 14000 timmar (överslagsräkning) jag lagt på programmering på arbetstid. Lägg därtill mitt stora intresse, som gör att det lätt ramlar in lite fritidstimmar också.
Alltså: heltidsarbete och stort intresse ger kunskap.

Hur ser du tillbaka på IT-boomen? Vad jag förstår var du med redan
då..? (Vad anser du om exempelvis Jonas Birgersson?)


Jo, jag var med på den tiden. Jag arbetade åt Johan Staël von Holstein på Icon Medialab under storhetstiden. Det var väldigt roligt, men det är klart att man märkte att vissa tjänade (och gjorde av med) alldeles för mycket pengar. Jonas Birgersson tillhör samma skola som Johan Staël von Holstein, och utan dessa två skulle Sverige inte se ut som det gör idag. De är lite av mina idoler.

Berätta lite om din uppväxt!


Det här var den svåraste frågan hittills, men jag gör ett försök..
Jag är en stockholmskis, född i Nacka, uppvuxen i Vällingby. Föräldrarna skildes -88, och efter det var det alltså dubbelt boende som gällde. Har en blodssyster och två styvsystrar som jag bott i USA tillsammans med (och tillsammans med min far och styvmor såklart). Jag har haft en lugn uppväxt och det har gjort mig till en lugn person.

Hur är det i Nyköping? Är du nöjd med ditt nya hus?


Nyköping är lugnt och skönt, och vi är helt klart nöjda med husköpet. Nu gäller det väl mest att skaffa sig en ordentlig ekonomi så man kan njuta ordentligt också. :)

Förutom webForum, vilka tre sajter besöker du mest?


Förutom jobbets webbplatser:
Hattrick.org, idg.se och dessvärre Aftonbladet.se.

Vad är det bästa med webForum enligt dig?


Att hjälpen finns tillgänglig. Jag hjälper till så mycket jag kan, så jag kan hoppas att jag blir hjälpt fortast möjligt när jag har problem. Sedan har webForum genererat en himla massa fina vänner också och det är det jag uppskattar mest.

Om du hade haft möjligheten att göra något i ditt liv annorlunda, vad skulle det bli i så fall?


Jag skulle nog utbildat mig till gymnasielärare efter militärtjänsten.

Vilka (tre) prylar är de bästa du äger? Varför?


Hmm, oj, vilken fråga! Jag kan väl nämna TV:n och Nintendot, men nummer tre får jag passa på.
Om jag inte får svara Millan förstås, men det är nog ingen bra idé. ;)

Du spelar även spel har jag hört. Närmre bestämt rallyspel. Berätta lite!


Jag spelar en del WRC2 / WRC3 på PS2, men en ny favorit är Gran Turismo 4. Om vi ska prata rally i alla fall. Det jag spelar mest är dock Spindelharpan i Windows XP! :-)

Några kortfrågor:


Senaste filmen du såg?
- Collateral.

Vad har du i Ctrl + V just nu?
- if instr(sSupp, "||" & varPropertyBag(0,i) & "||") <= 0 then

Bästa spelet, valfri plattform?
- Hoppsan, nu blev det svårt igen. Mitt svar får bli Super Mario Bros på NES.

Grymmaste celebriteten?
- Jag är väldigt svag för skådespelaren Edward Norton, som är grym i alla roller han gör.

Coolaste wF:aren
- Det finns så många... Men emission och Rikard är helt galna, och det är ju faktiskt jätteläckert!

Har du några slutord?


Ja, för böveln!

Tack för intervjun!


Varsågod, tamejfan!